Особливості перевезення вантажів, які швидко псуються

Для товарів цієї категорії важливо дотримуватися термінів постачання та температурного режиму. При недотриманні умов продукція втрачає заявлені виробником якості і стає непридатною. Під час шляху формується дуже багато чинників ризику не встигнути зробити доставлення вчасно. Йдеться про вплив третіх осіб та подій на обставини: ремонт дороги, ДТП, пробки, кліматичні особливості, стан дорожнього покриття та ін.

Перевезення вантажів, які швидко псуються

Для мінімізації втрат у разі форс-мажору такі продукти ретельно пакують. Щоб уникнути фізичних пошкоджень, вантаж важливо скласти у фургоні так, щоб він не переміщувався під час руху.

Вантажі, що швидко псуються, поділяють на 2 види:

За температурним режимомЗа типом походження
Підігріті (речовини, для яких потрібне більш тепле середовище, ніж те, що їх оточує) Медикаменти (лікарські препарати, біологічно активні речовини для підтримки життєдіяльності
Глибоке заморожування (з дотриманням температур -18 °С та нижче)Рослини з кореневою системою
Звичайне заморожування (від – 7 до -17 °С)Готові харчові продукти
Охолоджені (від -6 до +4 °С)Сирі продукти тваринного походження
Свіжі товари, які залишаються в хорошому стані при зовнішніх кліматичних умовахСвіжі рослини, плоди, гриби для їжі

У санітарних нормах є визначення швидкості псування продовольчої сировини:

Як здійснюється перевезення вантажів, що швидко псуються, та вибір транспорту

Вибір авто для перевезення швидкопсувних вантажів визначається залежно від приналежності вантажу до перерахованих вище груп. Машини з клімат-контролем у кузові поділяються на 3 типи:

  1. Рефрижератори – звичні всім холодильники на колесах.Вони обладнані системою фреонового охолодження, на роботу якого використовується паливний ресурс. Такий автомобіль у завантаженому стані не може стояти з вимкненим двигуном, тому на далекі відстані потрібна команда з двох водіїв, щоб не було зупинок.
  2. Фургони з льодом – це застаріла технологія, але вона ще зустрічається. Для підтримки негативної температури у кузові з ізоляцією розсипається лід.
  3. Машини-термоси – машини з кузовами з шаром теплоізоляції, які здатні зберігати тепло продуктів із показником вище навколишнього середовища.

Автомобільний транспорт використовується найчастіше. Але й інші види – водний, повітряний, залізничний – також актуальні. Авіатранспорт стане найдорожчим і підходить для невеликих об’ємів та мас, але він надзвичайно актуальний при транспортуванні медичних вантажів (органи, активні біологічні речовини). Морським та залізничним здійснюються тривалі перевезення, найчастіше – продуктів, які не швидко псуються. Однак вилов риби вздовж узбережжя вимагає моментального перероблення та глибокого заморожування. Таку можливість можуть надати сучасні кораблі.

Які умови перевезення вантажів, що швидко псуються?

Будь-яка логістика починається з підготовки вантажу та супроводжувальних документів. У першому випадку йдеться про практичне упакування, а в другому – про сертифікати, накладні та довідки.

Сформовано перелік таких документів:

  1. Документ, який вказує сторону відправлення та сторону отримання перевезення із зазначенням допущених осіб, які мають право ним розпоряджатися – ТТН (товарно-транспортна накладна).
  2. Маршрутний лист.
  3. Документ, який підтверджує офіційність, якість, відповідність державним стандартам.
  4. Ветеринарний огляд тваринних продуктів.
  5. Сертифікат про проходження санітарно-гігієнічної перевірки, який повідомляє про безпеку та нетоксичність речовин.
  6. Підтвердження фітосанітарного стану рослинних продуктів, яке спростовує перевезення заборонених компонентів, захворювань.
  7. Стандартний пакет документів на автомобіль з дозволом виконання перевезень такого виду.
  8. Спеціальний аркуш для здійснення контролю за температурним режимом з певним інтервалом часу.

Для кожного виду продукту нормами вказані типи допустимих упакувань, які гарантують безпечне транспортування та зберігання. Навіть якщо якась позиція зіпсується, герметична обгортка не дозволить поширитись патогенній мікрофлорі на інші товари.

Щоб правильно завантажити вантаж, який швидко псується, потрібно звернути увагу на деякі чинники:

  1. Велике значення має температурний режим під час завантаження. Він також наголошується в документах контролю. Увага звертається на параметри вантажної кабіни та предметів навантаження. Сучасні автомобілі оснащені термографами, які зберігають дані про загальний стан у фургоні протягом усього рейсу.
  2. Приділити увагу пакуванню чи тарі кожної одиниці товару, тому що тріщини, ерозії, іржі призводять до порушення санітарно-гігієнічних вимог.

Автотранспортної компанії повноцінно володіють механікою перевезення товарів такого типу, тому кожен етап організації цього процесу краще довірити професіоналам.